divendres, 15 de juliol del 2011

Pastís de xololata (amb el que queda a la nevera)

Aquest pastís és una recepta improvisada, ja que els que acostumem a cuinar pastissos i reposteria, sovint acabem amb  moltes restes de xocolata, nata a punt de caducar... Doncs aquest migdia he fet un "mejunje" amb tots aquests ingredients que tenia a casa.


INGREDIENTS:

150 g  galetes (tipus digestives o de genjibre)
85 g mantega
2 fulles de gelatina
8 cs sucre
3 presses de xocolata
200 ml nata líquida
1 got de batut de xocolata (tipus cacaolat)


PREPARACIÓ:

Triturem les galetes amb el morter fins que quedi una pols ben fina. Ho juntem amb la mantega fins que quedi una massa suau (la millor opció és fer-ho amb les mans). Posem aquesta massa ben extesa al fons d'un motlle rodó i presionem suaument.

Posem les dues fulles de gelatina en un bol petit amb aigua freda (millor si les tallem en 3 trossos).

Mentrestant posem a escalfar un cassó amb una cullerada de mantega, la xocolata i el sucre a cullerades. Quan comenci a escalfar afegim la nata i el batut de xocolata. Quan comenci a bullir posem la gelatina escorreguda i deixem coure 5 minuts.

Afegim el líquid calent al motlle, sobre la capa de galeta. Deixem refredar i guardem a la nevera.


NOTES:

La xocolata  és l'aliment basat en el cacau més conegut i difós en el món pel seu particular sabor, textura i coloració. La xocolata es va originar a Mèxic, probablement el 1500 aC.Els olmeques, nadius del golf de Mèxic, ja consumien el cacau. El segle III, la beguda de xocolata era consumida principalment per la classe alta dels maies amb fins cerimonials. En la seva composició, es barrejava el cacau amb bitxo, vainilla, mel,  o altres components. Els asteques, a més de consumir la xocolata com a beguda freda pròpia de classes altes, utilitzaven el cacau com a moneda i ho associaven amb Xochiquetzal, la deessa de la fertilitat.

Una raó molt important en el plaer de la xocolata és que el seu punt de fusió és una mica menor que la temperatura del cos, així es fon dins la boca. La xocolata conté endorfines que són estimulants per al cervell que produeixen sensacions de plaer, i per això, alguns creuen que és un afrodisíac.

Recerques recents demostren que el cacau o la xocolata negre té molts beneficis per a la salut, ja que conté antioxidants i preveu la hipertensió. La xocolata també és un aliment ric en calories amb un contingut elevat de greix. També s'ha comprovat que la xocolata és un estimulant feble ja que conté teobromina i cafeïna en petites quantitats.

NUTRICIÓ:

La meva mitja taronja diu que ha quedat bastant bo, però s'acabará posant com una bola com no pari de fer-li pastissos!!!

8 comentaris:

  1. Seguint els consells del meu millor fan, intentaré posar elgunes curiositats sobre alimentsi nutrició.

    ResponElimina
  2. Hola Irene; Soy Veró compañera de Laia en Navteq Santiago de Compostela.Me ha dicho que tenias un blog de cocina como yo y no he tardado nada en venir a visitarte, me quedo a seguirte y a animarte que el esfuerzo merece la pena¡¡
    Besiños y espero vernos mucho entre fogones¡

    ResponElimina
  3. Gracias Vero, ya he cotilleado un poc por tu blog, esta muuuu bien. Un beso. pd: si necesitas alguna traducción con el catalán me lo dices

    ResponElimina
  4. Ja es pot traduïr el blog a l'anglès, castelllà, italià, francès i alemany (ja li podeu recomanar a tothom!!!)

    ResponElimina
  5. Hola otra ves,
    todo esta muy bien, pero no se que es esto de la micha taroncha?? taroncha (naranja???), entonses donde se pone ensima del pan o dentro del chocolate.
    En la reseta no pone nada de taroncha

    Grasias

    ResponElimina
  6. taronja = naranja. no lo lleva la receta, es una expresión

    ResponElimina
  7. Hola,
    grasias por la aclarasion, pero desgrasidamente nadie nase enseñado.
    Se nota la prepotensia de los godos.

    ResponElimina