Aquest és un plat molt fàcil de fer, que a més
es pot reparar amb antelació (els llegums tenen aquest “no se que” que fets d’un
dia per l’altre augmenten tots els seus sabors). En aquesta versió ràpida, els
he preparat amb llegums ja cuits i tomàquet natural triturat.
Amb aquestes quantitats em van sortir 3 racions
generoses o 4 de normals.
INGREDIENTS:
200 g llenties cuites
400 g tomàquet triturat
1 carbassó
1 ceba
1 pastanaga
Oli, sal, orenga
PREPARACIÓ:
Tallem la ceba ben fina i la daurem en una
cassola amb una mica d’oli. Mentrestant pelem la pastanaga i la tallem a daus o
rodanxes, també tallem a daus el carbassó. Quan la ceba estigui una mica cuita,
afegim les altres verdures i deixem coure uns 10 minuts a foc lent.
Podem deixar-la més liquida o menys ,segons
ens agradi, també se li pot posar una mica de xoriç o pernil, o algun altre
tipus de carn i així tenir-la de plat
únic.
NOTES:
Els llegums són molt bons per a una dieta
saludable. Són rics en hidrats de carboni d’absorció lenta, proporcionant així
sensació de plenitud i proporcionant energia de manera progressiva. També són
rics en proteïnes d’origen vegetal, que
tot i no ser un proteïna completa (no aporta tots els aminoàcids essencials)
amb una bona combinació ens aporta bona quantitat de proteïnes , és a dir, que
per a “completar” aquests aminoàcids, caldria combinar els llegums amb algun
cereal (per exemple les tradicionals llenties amb arròs).
Els llegums també son rics en vitamines del
grup B, calci potassi i ferro. El ferro que ens aporten ,és més difícil d’absorbir que els dels productes
animals, per tant, cal “ajudar-lo” per a que s’assimili millor. Això ho podem
fer acompanyant-lo de vitamina C, er exemple acompanyant-les amb una amanida
amb pebrot vermell , uns postres de fruites
vermelles o maduixes, un suc de taronja…
Els llegum també contenen fibra en forma de cel·lulosa i de pectines. La
fibra és la causa de les flatulències i dels pets, ja que dins els intestins es
fermenta i produeix gasos.
Molt fàcil de fer i molt bo i sá
ResponElimina