dijous, 5 de setembre del 2013

De tornada... fondant i pastissos

Com ja vaig intentar a finals de l'estiu, volia fer un post amb les diverses proves que he fet amb fondant, i he de dir, que no me n'acabo de sortir del tot, però ja millorarà. He fet alguns pastissos amb fondant, res massa complicat, però cal tenir en compte que el pa de pessic ha de ser prou dens per a que resisteixi el pes del fondant. Dels exemples que poso jo, vaig fer un pastís de pastanaga (que fa molts anys que faig i és bastant consistent però esponjós, i un Madeira Sponge Cake, que és el que més s'acostuma a fer per al fondant (en aquest cas amb trossets de xocolata)

Per al pastís de pastanaga:

INGREDIENTS:

125g mantega o margarina (jo el faig amb margarina perquè la recepta original la vaig treure d'un llibre de cuina vegetariana)
125g sucre morè
2 ous
2 cp mel (jo a vegades no la poso)
250g farina
1 cs llevat
1cp canyella
250g pastanaga ratllada
50g nous trossejades
50g panses
50 ml suc de taronja
la ratlladura de una taronja

PREPARACIÓ:

en un bol gran, barregem el sucre amb la margarina fins a que agafi un to més suau. A continuació afegim els ous i la mel i ho batem tot junt. Afegim a poc a poc la farina, el llevat i la canyella. Després afegim la resta d'ingredients i barregem bé.

Ho posem en un motlle engreixat (jo ho faig en el motlle rodó de 23 cm) i ho posem al forn una hora o hora i mitja a 180ºC.

NOTES:

Com veieu la preparació és molt senzilla, el que costa més és preparar els ingredients. Mentre es van afegint ingredients queda una “pasta marró” que sembla que no quedarà mai un pastís però quan afegim el suc i remenem bé acaba quedant sempre molt bo.


Per al Madeira Sponge Cake (MSC):

INGREDIENTS:

4 ous
200g sucre
200g mantega
300g farina
1/2 sobre de llevat
“pepitas” de xocolata
1 pessic de sal

PREPARACIÓ:

Tamisem la farina, el llevat i el pessic de sal. En un bol, posem la mantega al microones o al bany maria per a obtenir una consistència tipus pomada. Afegim el sucre i batem bé fina a aconseguir una consistència cremosa, llavors afegim els ous un per un mentre seguim batent sense parar. Afegim poc a poc la farina amb el llevat que havíem tamisat.

Ho posem en un motlle i cap al forn aproximadament una hora i 15 minuts a uns 180ºC


quan tinguem la base de pa de pessic per al nostre pastís, es pot 2empapar” amb un almíbar per a que quedi més gustós i flonjo (en el meu cas, amb el pastís de pastanaga no és necessari). Per a poder cobrir amb el fondant, cal una capa per a que s'enganxi, es pot fer de diverses maneres, jo la he fet amb la crema de mantega de les cupcakes, amb ganaché i fins i tot amb xocolata d'untar (és a dir Nocilla), això va a gustos, a mi m'agrada amb xocolata però depèn del tipus de pastís.


A partire d'aqueí ja estem llestos per a cobrir el pastis amb fondant i decorar, si li voleu donar una forma especial, jo faig el pa de pessic amb un motlle cuadrat, i quan s'ha refredat, li dono forma amb el gainviet (es pot dfer servir una plantilla per a no desviar-nos). Poso alguns exeples, però a partir d'aquí imaginació i molta pràctica.




EXEMPLES:



MSC de dos pisos que no sé com, va acabar essent un barret de flors:








Pastís que vam decorar la meva amiga Lorena i jo a mitjes tot fent proves (i algunes cupcakes que vam guarnir també), en aquest cas amb un pastís de Guiness:







Pa de pessic de yogur, de colorins cobert amb Nocilla:



































Gat o tigre, fet amb  MSC (amb una plantilla casolana):
























Pastís de Nadal amb la recepta del pa de pessic de pastenaga:







2 comentaris:

  1. Estaba impaciente por volver a ver tus recetas. Mientras tanto he ido haciendo otras anteriores que no conocía. hice los pimientos rellenos con tortilla de patata y me quedaron muy bien he repetido en una comida familiar y quede muy bien.
    Las fotos de estas recetas son espectaculares, probare alguno.

    Me encanta tu blog.

    Juana

    ResponElimina