diumenge, 2 de març del 2014

Espigalls


Ja fa un temps que demanem fruita i verdura de proximitat i ecològica. L'altre dia amb la nostra cistella van arribar “Espigalls” una verdura que no havia vist mai. 





Podeu trobar més informació a www.gastroteca.cat, però la veritat és que sembla una bleda arrugada però te un gust i una olor similar al bròquil. És una verdura provinent d'una varietat de col conreada a la zona de la comarca del Garraf anomenada col brotonera perquè els pocs pagesos que la conreaven veien com sempre se la quedava a la parada, sense arribar a vendre-la. D'aquesta col en surten dues produccions (brotons i espigalls) segons l'època de l'any i el seu estadi de creixement. Els espigalls apareixen de gener a març quan la col comença a florir acompanyats de poques fulles però grosses i retallades, mentre que d'octubre a novembre es cullen els brotons que són brots de la col amb molta fulla retallada. S'acostumen a menjar frescos, bullits i amanits amb un raig d'oli o passats per la paella amb cansalada i mongetes. Les fulles verdes i espigalls de la col brotonera, com la majoria d'hortalisses de fulla, destaquen nutricionalment pel seu alt contingut en àcid fòlic, molt recomanant durant l'embaràs, i en vitamina C , vitamina A, potassi i fibra. Destaca, també, pel seu baix contingut en energia. Pertany a la família de les crucíferes, grup d'hortalisses amb compostos que sembla que tenen un efecte beneficiós per a la prevenció del càncer.


Jo la vaig preparar bullida amb un raig d'oli i sal, la veritat és que estava molt bona.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada