Ja
fa un temps que demanem fruita i verdura de proximitat i ecològica.
L'altre dia amb la nostra cistella van arribar “Espigalls” una
verdura que no havia vist mai.
Podeu
trobar més informació a www.gastroteca.cat,
però la veritat és que sembla una bleda arrugada però te un gust i
una olor similar al bròquil. És
una verdura provinent d'una varietat de col
conreada
a la zona de la comarca del Garraf
anomenada
col brotonera perquè els pocs pagesos que la conreaven veien com
sempre se la quedava a la parada, sense arribar a vendre-la.
D'aquesta col en surten dues produccions (brotons i espigalls) segons
l'època de l'any i el seu estadi de creixement. Els espigalls
apareixen de gener a març quan la col comença a florir acompanyats
de poques fulles però grosses i retallades, mentre que d'octubre a
novembre es cullen els brotons que són brots de la col amb molta
fulla retallada. S'acostumen a menjar frescos, bullits i amanits amb
un raig d'oli o passats per la paella amb cansalada i mongetes. Les
fulles verdes i espigalls de la col brotonera, com la majoria
d'hortalisses de fulla, destaquen nutricionalment pel seu alt
contingut en àcid fòlic, molt recomanant durant l'embaràs, i en
vitamina C , vitamina A, potassi i fibra. Destaca, també, pel seu
baix contingut en energia. Pertany a la família de les crucíferes,
grup d'hortalisses amb compostos que sembla que tenen un efecte
beneficiós per a la prevenció del càncer.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada