Un pastisset que vaig trobar al blog de "Cuinant" que vaig fer per Nadal
INGREDIENTS:
400 g llet condensada
3 o 4 caquis (si són grossos 3)
2 sobres de gelatina de llimona
15 galetes tipus Digestive
100 g mantega
1 cs de limoncello
ELABORACIÓ:
Triturem les galetes amb el morter i les barregem amb la mantega i el limoncello fins que quedi una massa homogènia. Folrem un motlle rodó amb la massa fins que quedi ben apretat. Ho posem a la nevera per a que s'endureixi.
En una olla, posem la llet condensada i la llet evaporada. Ho portem a ebullició (amb foc lent i remenant per a que el sucre que porten aquestes llets no s'enganxi). Un cop arrenqui el bull, ho apartem del foc i posem els dos sobres de gelatina. Remenem intensament per a que no quedi cap grumoll. Deixem reposar una estona.
Mentrestant, pelem els caquis i els triturem amb la batedora. Afegim el puré resultant a la mescla de la olla i remenem amb força. Deixem reposar una estona i quan estigui tebi, ho bolquem sobre el nostre motlle.
Ho deixem a la nevera un mínim de 4 hores per a que qulli bé (jo el vaig fer el dia abans i va passar tota la nit a la nevera). Podem decorar amb caquis pelats, nata...
NOTES:
El caqui és una fruita tropical de la família de les Ebanàcies. Aquest fruit, semblant en aparença al tomàquet és de color vermell-ataronjat intens, té la pell molt fina, suau i llisa. La seva polpa té una textura una mica gelatinosa amb fibres o filaments, és molt sucosa i amb un gust dolç. Al seu interior podem trobar fins a 8 llavors. Es oriünd de la Xina i del Japó, on es produeix des del segle VIII, però no es va extendre a Europa fins a finals del segle XIX. És la fruita nacional del Japó. Actualment aquesta fruita es cultiva també a Vietnam, Corea, Líban, Israel, Estats Units, Brasil, Itàlia, Espanya, França i Nord d'Àfrica.
La seva composició és diferent en funció de la varietat que es tracti, però tots ells tenen en comú el seu elevat contingut d'aigua. Aporta una quantitat important d'hidrats de carboni (fructosa, glucosa) i escassa de greixos i proteïnes, pel que el seu valor calòric és força elevat respecte a altres fruites. Respecte al seu contingut de vitamines i minerals, destaca la provitamina A o beta-carotè, que li confereix al fruit el seu color característic, la vitamina C i el potassi. El beta-carotè es transforma en vitamina A en el nostre organisme conforme aquest ho necessita. La vitamina A és essencial per a la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic. La vitamina C intervé en la formació de col.lagen, ossos i dents, glòbuls vermells i afavoreix l'absorció del ferro dels aliments i la resistència a les infeccions. Totes dues vitamines, compleixen a més una funció antioxidant. El potassi, és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l'impuls nerviós i per a l'activitat muscular normal, intervé en l'equilibri de l'aigua dins i fora de la cèl·lula. En menor proporció es troben certes vitamines del grup B (B1, B2, i B3) i els minerals, calci, fòsfor, ferro i sodi.
El seu consum ajuda a rebaixar la inflamació intestinal. Les propietats nutricionals fan que el caqui sigui recomanable per a consumir en casos d’anèmia i desnutrició. Així mateix, és una bona lluita contra la diarrea i la colitis.
Interesante receta Irene¡ A mi no me gustan mucho los caquis, creo que por su textura...pero así creo que los porbaré de nuevo¡ Besiños y Feliz 2012¡
ResponEliminaIrene, "cuinant" te uns pastissos bonissims, segur que no en va quedar ni les molles!
ResponEliminaPetons i bon any
Irene espere que vos agradara. L'original el feien amb mango però amb els kakis tan bons que tenim a mà no compraria mangos.
ResponEliminava quedar molt bo, senzillet perque no em va donar temps de decorar-lo pero amb molt bon sabor!!!
Elimina