dilluns, 10 d’octubre del 2011

Truita de patates

Tot un clàssic, però s'ha de reconèixer que algu t'ho ha d'explicar.


INGREDIENTS:
3 patates mitjanes
3 ous grossos
oli
sal
ceba, verdures o patates xip opcionals


PREPARACIÓ:
Pelem les patates i les tallem a làmines fines. Les salem lleugerament. Posem una paella al foc amb oli abundant (suficient per a cobrir gairebé la totalitat de les patates). Quan l'oli sigui calent posem a fregir les patates fins a que siguin cuites i lleugerament daurades.


Mentrestant, batem els ous i salem. Un cop les patates estiguin fregides les treiem de la paella amb compte que no arrosseguem  gaire oli i les posem amb l'ou. Deixem una estona que reposin (si ens agrada la triuta "tova", com més estona es passin les patates en l'ou millor).
Retirem l'oli de la paella (aquest el podem guardar per fregir alguna altre aliment perquè no s'ha embtrutat, sempre i quant no hagi arribat a fumejar mentre l'escalfavem). Amb només un puntet d'oli a la paella tirem la barreja de patata i ou i ho deixem coure. Quan estigui una mica quallat, ho girem amb l'ajuda d'una tapa o plat.


NOTES:

També podem fer la truita amb patates i ceba, que és com ho fa molta gent. Es poden fregir juntes, però a mi, si tinc temps, m'agrada més fregir-ho per separat i  barrejar les patates i la ceba amb l'ou.

Si afegim altres verdures també queda molt bona (pebrot, carbassó, pèsols...) però llavors ja seria el que anomenem una truita "paisana".

En aquest cas, vaig prepara tres truites per un sopar amb amics. Una amb patates, la segona amb pates i ceba , i la tercera amb patates xip, que no s'han de fregir sinò deixar esetovar força més estona a mb l'ou.
Si disposem de temps i ganes de fregar, jo recomano fregir les patates en una paella ben gran (això suposa que també acostumem a gastar més oli) i després fer la truita en una altre paella més petita, per a que quedi més alta i esponjosa.

Truita de patates xip


UNA MICA D'HISTÒRIA:

Truita de patates

La meva millor font en aquests  temes s'està convertint en un expert en història culinaria, així que un plat tan apreciat com aquest es mereixia una mica d'historia.

Truita de patates i ceba

Explica la llegenda, que durant la primera guerra Carlista, el general Tomàs Zumalacárregui, després d'una dura batalla, el 19 d'abril de 1835, va  anar cap a un casalot proper amb alguns dels seus homes, exausts i famèlics. La mestressa del caslot, Maria Trigo, al demanar-li alguna cosa per menjar, els va dir que només tenia oli, ous, unes poques patates i ceba. Al sentir allò, el general li va demanar que ho cuines tot junt, que no calien grans menjars, doncs estaven femolencs. La sorpresa va ser la bona olor  i la gran textura que es van trobar, tanta que des de llavors, el general va començar a prendre truita de patates habitulament, de tal manera que en va extendre el seu gust, tant que avui dia és dels plats més consumits d'Espanya. (By BOSTON)






2 comentaris:

  1. Hola Irene: Acabo de entrar al teu blog i ja mi quedo.
    La truita de patates es la reina de les truites i la pots "disfressar" amb molts ingredientes.
    T'espero al meu blog, veurás que també publico menjars cassolans-sencills-económics i de tota la vida.
    Petons.

    ResponElimina
  2. Ohhh Irene!! Me alegro de que te gustaran los cupcakes de tiramisù! :D Me hace mucha ilusión que preparéis mis recetas y luego me lo contéis :)
    Si no te han quedado bonitos es sólo cuestión de practicar, a mí no siempre me quedan bien... pero siempre me los como!! jaja ;)
    Besitos!!

    ResponElimina